Mozaik april 2020

Anka Pucelj

Ničesar velikega ne ustvarimo brez potrebnega časa. Tako je tudi s prehodom od zaljubljenosti v ljubezen. Zato avtor predlaga tri gesla: Ne prezgodaj, ne prehitro in ne preblizu.

Pierre-Hervé Grosjean

Prava ljubezen

Celjska Mohorjeva družba, 2019, 92 str.

Pisec je mlajši francoski duhovnik, ki deluje kot župnik in gimnazijski kaplan, zato knjiga odraža mnoge izkušnje z mladimi med petnajstim in dvajsetim letom. V njej odprto spregovori o zaljubljenosti, ljubezni in spolnosti.

Vse to je nekaj lepega, za kar se je vredno potruditi, zato je čistost krepost! Kar je Bog položil človeku v srce, je veliko in lepo – je želja, da bi ljubili, se darovali in bili ljubljeni. Pot pa je težka, saj na njej izkusimo svojo krhkost in sebičnost. Zaljubljenost je občutenje privlačnosti do druge osebe in dogaja se, da se nekateri mladi pogostokrat zaljubijo v novo osebo. Ko pa izbiramo ljubezen, moramo drugega spoznavati dlje časa. Popolno darovanje celotne osebe izraža popolno ljubezen in človeka zaznamuje – tega daru ne moremo vzeti nazaj. Pa tudi zvestobe se ne naučimo šele na predvečer svoje poroke, temveč je rezultat preteklega življenja.

Torej je treba najprej zgraditi sebe – si vzeti čas za rast in samoobvladovanje, poglobiti molitev …, da iz sebe narediš moškega oziroma žensko, ki se lahko podari v ljubezni in ne postane eden od mnogih ujetnikov ljubezenskih razmerij. Srednješolski čas je pravi za globoka prijateljstva, saj je to najboljši način, da resnično spoznaš osebo, v katero si zaljubljen. V skupini se pokaže človekov pravi obraz, sicer pa se lahko zgodi, da se za zunanjim izgledom skriva “ostarelo” srce osebe, ki je odvisna od tega, da ugaja ali zapeljuje. Pisec nazorno prikaže tudi razliko v doživljanju spolnosti pri dekletih in pri fantih. Ne gre zanemariti časa za molitev, tudi če pri tem ni velikih čustev – verjeti je treba, da bo vsaka minuta, podarjena Bogu, obrodila sad. Sveta maša pa je najlepša šola ljubezni, v kateri nam Jezus pokaže, do kod seže resnična ljubezen. Še bolje se mlad človek razvija na poti do samouresničenja in sreče, če se zaveda vrednosti spovedi in pogovora z duhovnikom. Na ta način se povzpnemo do radosti visokih vrhov, za katere smo bili ustvarjeni!

Tatjana Božič

Lahko torej sklenemo, da je velik prepad med revnimi in bogatimi, ki ga pozna vsaka družba, vir zla in strup za medčloveške odnose, film Parazit pa klic k družbenim spremembam.

Film

Parazit

Južna Koreja, 2019

Letošnji štirikratni dobitnik oskarjev in še pred tem nagrad mnogih mednarodnih tekmovanj je film uveljavljenega južnokorejskega režiserja in soscenarista Bong Joon-hoja. Potegne nas v življenje dveh družin, ki sta po socialnem položaju izrazito različni. Doraslemu sinu štiričlanske brezposelne družine, ki živi v izredno slabih razmerah, uspe priti kot domači učitelj k bogati, nekoliko mlajši družini, kmalu pa se pod različnimi krinkami znajdejo v njihovi službi vsi štirje. Film je žanrsko opredeljen kot komična drama, a le redko se gledalec sproščeno nasmeje, »temni oblaki« se namreč nezadržno kopičijo in stopnjujejo tesnobno pričakovanje katastrofe. Brezkompromisni boj za delovna mesta zamegli sočutje in vsakršne moralne pomisleke revnih. Bogati so do svojih pomočnikov korektni in celo naivno prijazni, vendar se v ključnih trenutkih izkaže, da je prizadeto človeško dostojanstvo tempirana bomba, ki prej ali slej terja svoje žrtve. Mojstrstvo filma je vsekakor v tem, da – čeprav prihaja iz drugačnega kulturnega okolja – prikazuje podobe, ki so blizu tudi nam, in simbolika posameznih motivov se še dolgo po koncu ogleda razvezuje v gledalčevih mislih.

Janez Zupan

Na zgoščenki je tako 12 avtorskih pesmi, ki govorijo o življenju, odnosih. Kar nekaj je zelo simpatičnih o srečanjih med moškim in žensko, o lepoti zakonske ljubezni, pesem sinu, prijateljem, skratka večinoma precej intimno izpovedne.

Glasba

Primož Križaj : Le hodi

(samozaložba, 2019)

Preden je bil Primož Križaj, je bil Odsev. In preden je bil Odsev je bil odsev. Odsev luči, ki razsvetljuje temo in pesem je, ki razsvetljuje srce. Skupina Odsev, ki je bila ustanovljena verjetno okrog leta 2013, je v slovensko sodobno krščansko glasbo prinesla kar nekaj izvrstnih skladb. Kdor je bil zadnjih nekaj let na kakšni poroki, je gotovo slišal čudovito Nekaj več, zaradi katere je bila potočena marsikatera solzica marsikatere neveste. V tem drugačnem postnem času pa nam, v pričakovanju velikega tedna, lahko pomaga ‘Tvoj križ za nas’. Vokalist skupne Primož Križaj, je nase bolj opozoril na televizijskem šovu ‘Slovenija ima talent’, kjer je s čudovitim glasom in interpretacijami prišel celo do polfinala in kjer se je predstavil z uspešnico ‘Unikat’. Za razliko od dela v skupini, na samostojni poti predstavlja predvsem skladbe, ki so, recimo temu bolj široke, torej namenjene bolj splošni publiki in nimajo toliko krščanske simbolike. Tak je tudi njegov prvenec ‘Le hodi’, ki mu ga je izdatno pomagala ustvariti tudi njegova žena Klara. Sam pravi, da ostaja tak kot smo spoznali v oddaji: pristen, iskren in speven. Umanjkanje presežnosti ne pomeni, da so sporočilno pesmi slabe, le da so v ospredju vrednote, s katerimi se lahko vsi poistovetimo in nagovorijo več ljudi. Na zgoščenki je tako 12 avtorskih pesmi, ki govorijo o življenju, odnosih. Kar nekaj je zelo simpatičnih o srečanjih med moškim in žensko, o lepoti zakonske ljubezni, pesem sinu, prijateljem, skratka večinoma precej intimno izpovedne. Močna stran izdelka so tudi domiselni aranžmaji, v katerih me je še posebej navdušila harmonika, celoto pa zaokroži zelo soliden zvok, ki je  v takih pop izdelkih zelo pomemben. Najbolj pa ga, kot celoto povzame stavek, ki Primoža predstavi na spletni strani skupine Odsev. ‘Ko se srečaš z njegovim glasom ta za vedno ostane s tabo.’

Pin It on Pinterest

Share This