Pet korakov do dobrega počutja

Angela Mammana

Psiholog odgovarja

Prevedla Neva Flajs

Pogosto poslušamo slabe novice, včasih gre za nečloveške dogodke in kruta dejstva, včasih pa naše oči ne opazijo lepote. Kako negovati veder odnos do življenja?

 

Lahko tvegate in gledate le tisto, kar je narobe (tudi zares), tako da zasenčite vse ostalo, črnogledost nas lahko prevzame in ustvarja “kulturo” negodovanja. Vse to gotovo vpliva na naše psihofizično počutje in na zmožnost, da smo protagonisti družbene dejavnosti. Tema je zelo zapletena in tu ne bo prostora za razčlenjevanje. Z majhnimi navadami lahko negujemo zadovoljen odnos do življenja.

Raziskave na področju pozitivne psihologije potrjujejo, da izvajanje vsakodnevnih vaj, kot vaja “trije blagoslovi”, pospešuje dobro počutje. Vajo izvedemo tako, da vsak večer napišemo tri stvari, ki so nas osrečile, natančno določimo, zakaj so dobre in kaj v nas vzbujajo. Lahko so tri preproste stvari: majhni uspehi, stvari, ki so šle dobro, presenečenja, situacije, v katerih smo se počutili sposobne, uspešne itd.

Pomembno je določiti, kakšen osebni pomen nečemu pripišemo. Včasih smo nagnjeni k temu, da bi usmerili pozornost na to, kar nam gre narobe. Lahko je koristno analizirati negativne dogodke, da se iz tega kaj učimo, lahko pa tvegamo, da bomo porabili veliko časa in se osredotočili le na to, kar je narobe. Vaja “trije blagoslovi” neguje pozitiven odnos do življenja in občutek hvaležnosti. Slednja je moč karakterja, ki ustvarja zadovoljstvo in pozitivna čustva. Martin Seligman (oče te usmeritve) in avtor te vaje, poudarja, da nas to, kar je negativno, nagiba k tesnobi in depresiji. Za izboljšanje zdravja je zelo koristno povečati sposobnost razmišljanja in uživanja v tem, kar je šlo dobro.

Druga vaja, ki bi lahko bila koristna, je iskanje “odsekov-trenutkov” časa, ko je mogoče prisluhniti sebi, se ustaviti in se usmeriti na “biti” in ne samo na “delati”. Naučiti se prisluhniti našim čustvom, našim željam in vrednotam. To lahko vzbudi novo ustvarjalno energijo, moč. To je mogoče na različne načine: duhovne izkušnje, skupine za osebno rast, meditacija itd.

Tretja vaja dobrega počutja je branje knjig za um: lahko uporabite široko bibliografsko izbiro, če sledite najrazličnejšim temam osebne rasti in psihologije (Novi svet ponuja tudi vrsto besedil iz psihologije, iz katerih lahko črpate). Branje sprošča in povečuje zavedanje, poglabljanje tovrstnih tem spodbuja razmišljanje in razumevanje notranjega sveta in dinamike odnosov. “Knjižna terapija” se pogosto uporablja tudi znotraj evolucijskih ali psihoterapevtskih tečajev.

Četrta vaja je lahko skrb za “notranjega otroka”: izberite zabavno in prijetno aktivnost, ki spodbuja veselje in ustvarjalnost. Vzemite si čas, sami ali v družbi, kjer boste izpolnili to željo.

Kot peta in zadnja vaja: vadite prijaznost! Naj ne bo “iz mode”! Vljudnost krepi odnose, vzbuja pripadnost skupnosti, ustvarja prijateljstvo in vse to povečuje srečo.

Teh pet vaj, ki spodbujajo dobro počutje in optimizem, je lahko podlaga za nove projekte. Krepitev in skrb zase pomagata k izražanju osebnega potenciala, to je atletska priprava na soočanje z izzivi, s prihodnjimi nalogami ali z zastavljenimi cilji, ki so nam pri srcu!

Pin It on Pinterest

Share This