Kristus živi

Bojan M. Ravbar

teolog, prevajalec, esejist

S to trditvijo se začne “pismo”, ki ga papež Frančišek naslavlja mladim in z njimi vsem nam. To posebne vrste pismo, posinodalna spodbuda,1 ima devet poglavij, 299 točk. Vsebina je močna in – kot vselej po Frančiškovo – preseneča. Po slogu je pismo zelo dostopno, polno upanja, razumevanja in poguma. Frančišek se zna približati mladim, seči v srce.

Poskusimo telegrafsko preleteti dokument. Ob vprašanju, kaj izvemo iz Božje besede o mladih, predstavi večno mladega Kristusa. In ko naravnost nagovori mlade, poudari, da so oni »Božji zdaj«. Pred njimi stoji “Bog Ljubezen”, ki rešuje in daje življenje. To veliko oznanilo odpira nova pota. Novost, ki jo je pomembno sprejeti in živeti ukoreninjeni v “trdna tla” zgodovine, v navezi s starejšimi, ki dajejo gotovost, medtem ko mladi zmorejo sanjati na veliko.

Tudi glede pastorale mladih je izviren: ne najprej priročniki, ampak sinodalnost, to pomeni skupaj kot občestvo doživljati srečanje z živim Bogom. Papež želi pomagati, da mladi postanejo misijonarji. In ker so vešči družbenih omrežij, svetuje, naj v ta omrežja z zavzetostjo »prinašajo Boga, jih napolnijo z njim in z bratstvom«. Glede poklicanosti najprej svetuje navezo z Njim, nato »živeti za druge«. Spregovori o ljubezni in družini ter o delu in ne zamolči, kako pomembno je znati razločiti glas Prijatelja, ki morda kliče, da na poseben način zastavijo svoje življenje. Prepričan je in hoče tudi mladim dopovedati, da »ko Gospod misli na kogar koli, na to, kar bi mu rad podaril, misli na osebnega prijatelja. In če se je odločil, da ti podari posebno milost, karizmo, ki ti bo dala zaživeti v polnosti in te spremeniti v človeka, koristnega za druge, ki pušča sled v zgodovini, bo to za gotovo nekaj, kar te bo osrečilo v najgloblji notranjosti in te navdušilo bolj kot katera koli druga stvar na svetu … ker bo prav po tvoji meri, po meri celotnega tvojega življenja.«

Skratka, “pismo” odpira nova obzorja in se odpira novosti, svežini, vabi k dialogu med generacijami, k dialogu, ki ima moč spreminjati tako tistega, ki govori, kakor tistega, ki posluša. Saj vse temelji na neomajni trdnosti, na velikem oznanilu Cerkve za vse rodove: »Kristus živi. On je naše upanje in najlepša mladost tega sveta.«. Ko bi tega manjkalo, bi Cerkev postala zgolj moralna agencija, dobrodelna organizacija. To je močno, morda najlepše v tem dokumentu. Zato so mladi povabljeni, da svoje življenje vzamejo zares in se zavedajo, da niso le redek, ampak »edinstven primerek – unikat«. Povabljeni so tudi, da pomagajo Cerkvi, ki potrebuje okrepitev. Prej kot bi zahtevali, da Cerkev stori nekaj za mlade, naj se vprašajo, kaj lahko sami storijo za Cerkev posebej tam, kjer je v težavah.

Mladi nam danes lahko veliko dajo, lahko uresničijo tisto dobro, po katerem vsi hrepenimo, lahko nam odprejo nova pota. Zato skupaj z njimi prisluhnimo sklepnim besedam “pisma” …

  1. Papež Frančišek jo je podpisal v nazareški hišici v Loretu, 25. marca 2019.

Pin It on Pinterest

Share This