Ponovno zaljubljena

Janez Zupan

Sodelavec Novega sveta

V začetku februarja je bilo v Planini dvodnevno srečanje zakoncev iz zakonskih skupin Novih družin, pomenljivo poimenovano “Odmik za naju”.

Večini izmed udeležencev bi sicer bolj ustrezalo “Pobeg za naju”, saj ni ravno lahko pobegniti od vsakdanjih obveznosti in najti varstvo za otroke. Kljub dinamiki, ki jo v sodobnem času doživlja družina, so takšni odmiki nujni za vsak zakonski par, saj je med zakoncema najpomembnejši ljubeč odnos. Temu so pritrdili tudi strokovnjaki iz Italije, ki so z nami podelili bogato strokovno znanje in dragocene izkušnje.

Na srečanju je kar 60 parov poglabljajo dva vidika zakonskega življenja. Prvi dan je bila rdeča nit sporazumevanje in kot osnovo smo si osvežili vidike umetnosti ljubezni (ljubi prvi, ljubiti Jezusa v drugem, postajati eno …). Rita in Rino Ventriglia, avtorja knjige Komunikacija v paru (Novi svet, 2013), sta nam orisala faze, ki skozi čas spremljajo par in med katerimi je najpomembnejša prva – faza odnosa –, ki je temelj za vse nadaljnje in se nikoli ne sme opustiti ali izgubiti. Krize so namreč spremljevalec vseh obdobij in brez dobrih temeljev lahko skupnost razdre že kakšna na videz banalna težava. Gosta sta poleg nevarnosti druge faze – utrditev – ponudila tudi koristne namige, med katerimi velja poudariti odpuščanje (začeti znova) in oporo drugih parov in skupin. Seveda niso manjkali niti nasveti parom v zreli fazi, v kateri je nujno ohranjati igrivost in spontanost.

 

Michaela in Pietro Acler iz Trenta
Voditelja praktičnih vaj na srečanju zakoncev

Vsakič so teoretičnem delu sledile praktične vaje, ki sta jih vodila Michaela in Pietro Acler iz Trenta in v katerih so zakonci s pomočjo vprašanj lahko konkretno poglobili določeno temo ter si pisno zaupali globoke misli. V spodbudo sta najprej prebrala svoje odgovore in nam tako olajšala pot do iskrene in konstruktivne komunikacije. V tem prvem sklopu smo si zaupali, kaj nam pomeni pohvala in kako se soočamo s kritiko.

Osrednji del srečanja je bila sv. maša, drugi dan še posebej slovesna z obnovitvijo zakonskih zaobljub in posebnim blagoslovom zakoncev. Za vse so bili to res ganljivi in močni trenutki, ki bodo dolgo ostali spodbuda v vsakodnevni rutini. Zelo pomembni so bili odmori, ko smo si lahko v paru podelili razmišljanja, načrte, težave in rane ter tako še bolj prodrli v bistvo medsebojne ljubezni, poseben odmor pa je bila molitev pred Najsvetejšim, kjer so se srca znova povezala v eno in ujela ritem drug drugega.

Zdelo se mi je zelo lepo in zelo bogato. Sem so prišli pari, ki so iskali in so si želeli tega srečanja, te poglobitve, tega odklopa za nekaj časa. Tudi sam, kot duhovnik, ko sem spremljal to srečanje, sem videl, da so to zelo lepe in zanimive teme, ki govorijo o odnosu, o komunikaciji. Če si to človek vzame k srcu, lahko obogati družinske in medsebojne odnose. Je bilo “fajn” vzdušje in smo vsi obogateni.

Duhovnik Jože

Druga tema, ki sta jo predstavila Rita in Rino, je bila sporazumevanje. Vsak postane oseba šele v odnosu, brez sporazumevanja, tako besednega kot nebesednega, odnosa ne more biti. Izid je vedno pogojen s psihološkim vidikom, ker vsaka oseba na svoj način predstavlja resničnost, zato je bolj od govorjenja pomembno poslušanje. Še posebej smo bili nagovorjeni s posebnim vidikom sporazumevanja, ki sta ga poimenovala OKnes. OK-naklonjenost (OKNESS) je tista naravnanost naše duše, ki nas spodbuja, da sprejemamo, spoštujemo in cenimo druge in same sebe, tako da njim in sebi priznamo bogastvo in enkratnost, ki zaznamuje vsako človeško osebo; zato je vsako naše srečanje z drugim človekom poseben in neponovljiv trenutek. Ti si OK in jaz sem OK.

Večer je minil v izrazito romantičnem vzdušju, s plesom, pri katerem smo se zelo zabavali in si tudi celili morebitne notranje rane. V takem vzdušju smo zajadrali v drug dan, ko smo se spustili v globočine bolečine, ranjenosti, nerazumevanja in trpljenja. Najprej s konkretno izkušnjo zakoncev Debevec, katerih odnos se je zaradi preobremenjenosti v službi skrhal, kasneje pa še z izkušnjo Rina Ventriglia, ki je zaradi težke bolezni poglobil odnos do bolečine in zapuščenega Jezusa. Na odru ga je spremljala žena in dobili smo konkreten vzor ljubezni, ki ljubi do konca. V luči vstajenjskega upanja smo si zakonci napisali še čisto pravo ljubezensko pismo, ki nam bo dajalo moči v težkih trenutkih.

Nama se je zdelo zelo lepo. Zanimive so nama bile delovne vaje, s katerimi sva, ko sva si napisala najine misli, še bolj izrazila tisto, kar čutiva, kar sicer veva, da nosiva v sebi, ampak v se vsakodnevnih rutinah hitro izgubi. Bilo nama je zelo lepo, da sva si s to spodbudo ta globoka čustva lahko podelila.

Kaja in Janez

Pin It on Pinterest

Share This